Среща нула – заверата в кафенето – 13.06.2009

Публикувано на June 13, 2009 от

go-3Старт на дейността на Клуб "Спри и помисли!"Първата среща на бъдещите клубни членове – или среща нула, тъй като беше неофициална – се състоя на 13.06.2009 г. в кафенето “Фабрика за чай” на ул. “Бенковски” 11. “Завераджиите” бяхме 8 човека, които възприеха идеята за създаването на Клуб “Спри и помисли!”, но нямахме все още ясна представа с какво точно ще се занимава той.

В първия вариант на представянето на визията за Клуба бях написал, че ще се събира членски внос, за да се самоиздържа. Това сякаш уплаши доста хора. В резултат, едно от решенията, които взехме на тази среща, беше Клубът да започне да функционира като нестопанска организация, т.е. без да събира такси, а разходите да се поемат от членовете според възможностите им.

Други важни решения, които очертаха първоначалния път на развитие на Клуба бяха:

  1. Клубът е експеримент. Желанието ни е членовете постоянно да се увеличават, като приобщаването първоначално става само с лични покани, така че до края на септември 2009 да имаме около 100 активни члена. Наясно сме, че може хората да загубят интерес и всичко да се провали. Затова първоначалната цел е да натрупаме критична маса и идеята да оцелее.
  2. Дейността се развива в две основни направления – networking и усъвършенстване на презентационните умения. Споделянето на интересни идеи, професионален опит и бизнес проблеми с хора от сходна среда води до намиране на оригинални и нестандартни решения, до откриване на интересни и приятни за общуване хора и до изграждането на успешни бизнес партньорства. Умението да говориш пред хора и да ги “заразиш” със своите идеи и виждания е ключов фактор за успеха в живота и в бизнеса.
  3. Не е задължително всеки член да присъства на всяка сбирка. Дори и да имаме много членове, целта е на всяка сбирка да присъстват около 20 човека, за да имаме атмосфера на откритост и доверие и да се получи активна и конструктивна дискусия.
  4. Всички презентации ще се заснемат на видео и ще се публикуват на този сайт. Тъй като нямаме финансиране, техниката, заснемането и обработката на филмите ще се осигурява от доброволци. (Коментар след третата среща: засега успяваме!)
  5. Слайдовете и всички други помощни материали също ще се публикуват тук. Това условие ще се поставя като пожелателно пред лекторите, които имат правото и да не се съгласят и да си запазят материалите.
  6. Тези правила не са догма, а само насоки за развитието на Клуба в първите месеци от неговото съществуване. Във всеки момент можем да вземем други решения, ако преценим, че са в интерес на успешното развитие на Клуба.

Имаше спорове дали срещите да се правят в делничен или в почивен ден и на какъв интервал да се провеждат, но мъдро решихме да отложим тяхното решаване в този момент. Трябваше да проведем първата среща и след това да решаваме тези въпроси.

Аз лично бях много щастлив, че толкова хора откликнаха на моята идея и че успяхме да си отговорим на много въпроси, така че Клубът можеше спокойно да вдигне платна. Доброто желание и ентусиазмът на хората дошли на тази среща, бяха доказателството, че ще има и попътен вятър. Специални благодарности на първите участници: Александър Бикс, Александър Александров, Капка Стойкова, Явор Иванов, Росен Живков, Мая Михайлова, Майк Рам и Станислав Точев.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Коментари (2)

 

  1. Андоне, Клубът се създава там, където има интерес и желаещи да общуват по този начин. Вече създадохме първия клуб изън София – във Варна – така че няма проблеми да се открият клубове и в други градове, но инициативата трябва да идва от хората. Разгледай целия сайт, за да видиш какво сме направили досега.

  2. Anonymous says:

    Наистина добра идея и определено като гледам добре сте замислили първите планове, но имам едно въпросче. Имате ли намерение този клуб да се разраства и в други региони/градове?! Ако има такива планове, бих желал да попитам дали има предвидени членове от Ямболският регион!?

Оставете коментар