Как прецаках нещата – Ники Димитров (слайдове)

Публикувано на August 18, 2009 от

Презентация на Николай Димитров “Как прецаках нещата”, изнесена на петата среща на Клуб “Спри и помисли!” на 16.08.2009 г. Тук ви предлагаме съдържанието и слайдовете от презентацията, а можете да видите и видео запис от нея.

Статистиката сочи, че 9 от 10 фирми фалират в първата година година от създаването си. Колкото и мрачна да е тази статистика, фирмата на Николай Димитров е фалирала преди дори да е била създадена.

В тази презентация Ники Димитров разказва за един от първите си опити като предприемач в музикалната индустрия. Той е научил няколко ценни уроци за бизнеса, свързани със самоувереността, работата в екип и комуникацията с хората, които представя пред клуб “Спри и помисли”.

Музикалната индустрия е бизнес, както всички останали. Има си производствена сила (най-често музикантите) и потребители (най-често феновете). Но както всяка друга индустрия и тук се намесва третата сила – посредниците – в лицето на радио, телевизия, клубове за жива музика и други.

Ники се е ориентирал към клубовете за жива музика. Знае се, че световно известните хард-рок групи идват рядко в България и дори в случаите, когато дойдат, билетите струват скъпо. Ето защо планът е бил прост: да се поканят български групи, които цяла вечер, в клуб за жива музика, да свирят песни на  някоя световно известна рок група (която явно няма да дойде у нас). По този начин ще се почувстваме поне отчасти, като на концерт на U2, да речем.

Въпреки плановете, реалността се е оказала много по-различна от очакваното и младият екип не е постигнал желаните резултати. Ники Димитров извежда следните уроци, които е научил вследствие работата си с хората:

  • Бъдете уверени – вярвайте в идеята си, защото няма кой друг да повярва вместо вас.
  • Събирайте се с хора, които познавате – така ще имате реалистични очаквания за тях.
  • Събирайте се с хора, които са ангажирани към бизнеса, а не към вас лично.
  • Осигурете си постоянна или поне предвидима връзка с хора, които са важни за бизнеса ви.
  • Осъзнайте навреме в кой бизнес сте – това ще ви позволи да се възползвате от възможностите.
В крайна сметка Ники е достигнал до извода, че бизнесът е едно приключение. Реалната обстановка дава толкова добри уроци, колкото никой университет не може да даде. Възползвайте се.
Вижте още презентации от колекцията на Майк Рам.

Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Оставете коментар