Що е проект и защо трябва да ни пука?

Публикувано на August 5, 2009 от

(Това е презентацията на Майк Рам “Що е проект и защо трябва да ни пука”, изнесена на четвъртата среща на Клуб “Спри и помисли!” в София на 01.08.2009 г. и на първата среща на Клуба във Варна на 26.03.2010 г. Вижте видео запис от срещата във Варна.)

Какво представляват проектната и оперативната работа и защо се занимаваме с проекти? Отговорът на втория въпрос идва много лесно, щом осъзнаем, че работата определя подхода към нея. Проектната работа е предварително дефинирана, крайна, цели производството на уникален продукт или услуга и разполага с ограничено време и ресурси. Оперативната работа пък е постоянна, повтаряема и рутинна.

Тези особености на проектната работа предполагат и проектен подход, при който планираме работата предварително и следим за вместването в зададените ограничения.

В презентацията си Майк представя основните характеристика на проекта, зависимостите между обхвата на работата, сроковете и цената, особеностите на целите, които проектът трябва да преследва и различните подходи към планирането.

Презентацията не е предназначена за специалисти по управление на проекти, а за обикновените хора, които често се оказват въвлечени в подобни начинания. Тя е представена на прост и разбираем език и дава обща представа за проектите и подходите за тяхното управление.

Ето и слайдовете от самата презентация.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Оставете коментар