Митовете за работното време – презентация

Публикувано на September 2, 2009 от

(Това са резюме и слайдовете от презентацията на Марио Пешев “Митовете за работното време”, изнесена на шестата среща на Клуб “Спри и помисли!” на 30.08.2009 г. Вижте също и видео записа от презентацията.)

Марио започна своята презентация с уговорката, че разчупеното работно време не е приложимо във всички сфери, особено в сектори като търговията и услугите, които обслужват хората в точно определен времеви интервал. По-нататък той изложи тезата, че стриктното работно време всъщност е форма на контрол, която в повечето случаи не само не е необходима, а и сериозно подкопава мотивацията на служителите.

В подкрепа на идеята за свободно работно време, Марио използва Правилото 80/20, според което 80% от целите се постигат с 20% усилия. Той добави и още информация от различни социологически проучвания, според които:

  • 8-часовият работен ден се оползотворява средно между 55 и 80%
  • дневната работа се разпределя равномерно според работното време
  • 90% от работниците са ефективни през половината работен ден

Според Марио свободата да работиш когато можеш, ти дава възможност да бъдеш по-гъвкав и по-креативен. Това те прави по-щастлив като служител, а и у дома те чака едно щастливо семейство. Истината е, че

  • хората са различни
  • креативният човек няма работно време и не трябва да бъде притискан
  • online комуникацията може да замени необходимостта от офиси

а внедряването на гъвкаво работно време може да помогне за решаването на 10-те най-големи световни проблема. Как става това – вижте видео записа от презентацията.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Коментари (1)

 

  1. Martin says:

    Чудна презентация!

Оставете коментар