Магията на визуализацията и чувството за благодарност в 14-та среща на Клуб “Спри и помисли!”

Публикувано на January 25, 2010 от

Майк вече няколко пъти пропуска да напише репортаж от сбирките на клуба, но този път справедливостта ще бъде поправена. И то от човек, който не е „обременен“ от предишни издания на Клуб „Спри и помисли“ – Александър Кръстев. Е, това вероятно влага малко повече емоционалност в разказа му, но пък какво лошо – нека ни хвалят 🙂

Тази сутрин си пуснах „Тайната“ с надеждата да опровергае предварителната ми нагласа за филмова екранизация на поредната книга за самоусъвършенстване, в която са вложени милиони долари. Разбира се, изпълнението тип „телешопинг“ не ме задържа пред компютъра повече от 15 минути, така че набързо се разделих с идеята. Предстоеше обаче изненада.

Изненадата се случи по време на 14-то събиране на Клуб „Спри и помисли“. Не съм сигурен дали на фаталната 13-та среща са си говорили за черни магии и лош късмет, но това издание беше посветено определено на позитивното мислене и начините да реализираме мечтите си.

Двамата презентатори днес – Пламен Петров и Майк Рам бяха решили да заглушат усещането от приковаващия студ навън и бяха посветили своите презентации на сбъдването на идеи чрез визуализирането им и на благодарността като ритуал на самовъзпитание.

Основното в минилекцията на Пламен беше колко е важно да визуализираме идеите и мечтите си, за да можем да ги сбъднем. Неговият съвет: имайте ясна, дори графична представа за това, което искате да постигнете или да ви се случи, и вероятността това да става ще се увеличи. Пламен говори и за така наречените „визионери“ – тема, която аз се каня да разгледам в блога си от няколко седмици (май съвпаденията започнаха да стават прекалено много).

След поведената от Десислава Бошнакова дискусия, залата достигна до консенсус, че целите, които си поставяме, трябва да бъдат една идея по-абстрактни и по-големи, от чисто материалните мечти, които могат да остареят и да загубят стойността си. Според Дянко Дянов много важно е и да мечтаете с някого, а не за някого – така осъществяването на мечтата ще бъде по-лесно, заради съвместните опити.

Майк Рам успя да бъде близо 3 пъти по-кратък от колегата си и в рамките на 25 минути успя да разкаже как всекидневният ритуал на благодарността може да доведе до промяна в начина ви на живот. Разбира се, чрез промяна в начина на мислене и несъзнателно – на целия мироглед. Неговата теория, взаимствана от Lee Brower, обяснява как чрез вярата в камъче-талисман, нещастието може да бъде държано настрана.

Време е да обясня какво общо с днешната среща на клуба има филмът „Тайната“. Много просто: и Майк, и Пламен бяха ползвали идеи, които можете да видите в развитие (и вероятно според продуцентите – научно доказани) във филма и книгата „Тайната“.

Аз продължавам да не вярвам в силата, за която се говори там, но пък искрено силно вярвам, че позитивното мислене ни прави по-добри и предразполага останалите да контактуват по-често и по-плодотворно с нас. А това видях аз днес в Клуб „Спри и помисли“ – група усмихнати и щастливи хора, готови да обменят идеи и положителна енергия. Е, гответе се, защото следващият път съм аз.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Коментари (8)

 

 1. Anonymous says:

  Както се вижда от текста на Алекс. И аз бях там. И аз, както винаги не успях да не се включа в разговорите.

  Благодаря на Пламен и Майк за поводите да помисля за онова, за което мисля или не мисля, и на Алекс за обзора на срещата.

  До нови срещи

 2. Све says:

  А може би не знаете, че филмът и книгата “Тайната” са всъщност базирани на лекциите на Естер и Джери Хикс. Те имат издадени (и преведени на български) вече няколко книги където доста подробно и задълбочено се обяснява Закона на привличането, Механизмът на позволението и Техниката на благодарността.

 3. cveta says:

  Позитивното мислене,търпението,спокойствието,даване свобода на другите да бъдат себе си,не само променят мирогледа,разширяват го.Т. е. осигуряваш си възможност една ситуация или човек,да ги разгледаш от различен ъгъл,а оттам и да стигнеш до правилно решение.Но само "позитивно мислене", ми граничи с "мечтание".и бездействие.

 4. Све, на някои им е известно, на други – сигурно не. Нашата цел не е да правим реклама на филма или на някоя книга, а да покажем един механизъм, който има практическа полза за нашия живот. И наистина, нещата не стават само с "мечтание", както казва Цвета, а трябва и да се действа. Такива бяха идеите на презентациите. Очаквайте скоро видео записите и слайдовете!

 5. Све says:

  Разбира се, сигурна съм че не сте искали да правите реклама на филма или книгата. Нито пък аз искам 🙂 Ще чакам презентациите с интерес.

 6. Макс says:

  Срещата беше много хубава 🙂 Темите бяха интересни и нови за мен и безкрайно благодаря на Пламен и Майк, че постоянно разширяват мирогледа ми. Очаквам с нетърпение следващото събиране на клуб "Спри и помисли" и презентацията на Алекс.

 7. Слайдовете от моята презентация са вече публикувани тук – http://spriipomisli.com/2010/01/gratitude-rock-sl

 8. Anonymous says:

  И моята презентация я има онлайн:

  http://www.slideshare.net/plamen5rov/ss-2993792

Оставете коментар