Networking – накарайте обществото да ви обича (презентация)

Публикувано на March 9, 2010 от

(Това е презентацията на Нора Цонева Networking – накарайте обществото да ви обича, изнесена на 17-та среща на Клуб “Спри и помисли!” на 07.03.2010 г.)

Всеки един от нас използва визитка, имейл, телефон и други инструменти в работата и живота си. А какво е нетуъркинга – запознаване с нови хора и изграждане на връзки и взаимоотношения с тях. Това също е вид инструмент, но за да бъдем ефективни, важно е да започнем с правилното мислене, а именно: „С какво мога да бъда полезен на хората, с които се запознавам”, вместо „Каква полза мога да извлека от новите контакти”.

За да знаем с какво можем да бъдем полезни на хората, трябва да определим кои са нашите силни страни. Ако сме един „супер герой”, какво можем да правим най-добре за другите?

Когато не сме определили нашите силни страни и не се идентифицираме с тях, това означава, че сме като бутилка без етикет и хората не знаят какво да очакват от нас. Какъв етикет да изберем за представянето ни, сами избираме. По-важно е да се представим в най-добрата светлина, със силните ни страни и „етикета да отговаря на съдържанието”.

Когато разговаряме с някого, трябва да се опитваме да го слушаме ефективно, за да разберем каква е най-голямата му потребност (нужда). Ако се опитваме да предложим помощта си на човек, без предварително да сме установили неговата нужда, това изглежда като „пробутване” на ненужни стоки. А ние искаме да сме полезни!

Когато успеем с правилната помощ и подкрепа, в подходящия момент, да задоволим нуждата на един човек, това означава, че сме му били наистина полезни.

Нека определим кое е нашето общество, кои са нашите приятели, познати, роднини, колеги. Всеки от нас познава поне 200 човека. Колко, обаче от тези 200, се радват и са доволни, че ни познават? За да имаме здрави връзки с хората и да се радват, че ни познават, първо трябва да помислим как и с какво можем да им бъдем полезни. Запознаването е първата стъпка, както е посяването на семената. Но след това, тези контакти трябва да се обгрижат с внимание, помощ и съдействие.

Ако знаем как правилно да разширяваме мрежата ни от контакти, това ще бъде от изключителна важност за успеха в живота и работата ни.

Започнете да посявате семената на приятелството, като се запознавате с нови хора. Нетуъркингът е нещо повече от здрависване, той е създаване на отношения и мислене за това, с какво можем да бъдем полезни на хората.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Оставете коментар