Как се прави групов блог и как да мотивираме авторите да пишат в него? (слайдове)

Публикувано на May 12, 2010 от

(Това е презентацията на Събина Панайотова “Как се прави групов блог и как да мотивираме авторите да пишат в него?”, изнесена на 21-вата среща на Клуб “Спри и помисли!” в София на 09.05.2010 г. Вижте и видео запис от презентацията.)

Тази презентация се случи малко в обърнат ред. Трябваше да говоря за нещо, което правя, но не знаех как точно го правя и трябваше да разбера. Обикновено хората си поставят план или задача, прилагат или изпълняват и тогава презентират по темата.

Открих, че има редица “практически” предимства, с които можете да привлечете автори към един блог. Всички те са свеждат до нещо много просто – повечето хора, през повечето време искат да носят възможно по-малко отговорност. Поемете голямата част от отговорността, улеснете живота им и те ще участват във вашия проект.

Много по-важно е обаче, да можете да обвържете хората чисто емоционално с това, което правите. Дайте ми свобода да бъдат и да се изразяват, без това да пречи на проекта, и ще имате екип. Бъдете готини, отворени към идеите им, подкрепяйте ги. Не парите са най-важното, за да отделя човек време и усилия. Всъщност, човек отделя много по-качествено време и усилия, за нещо, което му носи удоволствие, отколкото за нещо, което му носи само пари.

Вярвам силно в тази теза, защото връщайки се назад и дълбаейки в себе си, отрих нещо, което не е тайна. Моите лични причини да съм част от проекта “ентелегентно“, от 2002 до ден днешен, винаги са били такива – изключително лични и емоционални.

В крайна сметка мисля, че се получи презентация, която може да е полезна, както по отношение на това как се правят блогове с много автори, така и за това как да мотивираме участници в групови проекти, за които не можем да предложим пари.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Оставете коментар