Да отворим социалните медии за бизнеса си не е страшно, а правилно (презентация)

Публикувано на May 11, 2010 от

(Това е презентацията на Иво Илиев “Да отворим социалните медии за бизнеса си не е страшно, а правилно”, изнесена на втората среща на Клуб “Спри и помисли!” във Варна на 09.05.2010 г. Вижте и видео запис от презентацията.)

Ерата на вниманието е тази, в която читателят е и автор, консуматорът става творец, а бизнесът е бизнес на отношенията. В Ерата на вниманието свободата на словото е представена в своята цялост чрез нов вид медии в една “млада” среда – виртуалното пространство на Интернет. Този нов вид медии е масов и всеобхватен, но най-вече – той е силно оръжие, защото създава мълва, вирусни реплики, специфичен жаргон и ни учи да работим заедно, да творим заедно, да търсим решение на проблемите заедно.

Да, това са социалните медии, които всички познаваме, в които всички участваме, но които понякога ни е трудно да разберем напълно. В Ерата на вниманието не е достатъчно просто да покажеш нещо на някой и да му го продадеш. Тази нова ера разчита на доверието и в нея ударните рекламни послания и евтиния PR имат все по-слабо влияние. Това от една страна е любопитно и вероятно е много хубаво, но от друга е плашещо. Плашещо, защото в тази нова, динамична обстановка, освен времето, което отделяме за фактическите продажби, ние трябва да отделим много повече време и финанси за създаване на отношения с клиентите.

Това обаче е оправдана инвестиция, това е печеливша инвестиция, това е правилната инвестиция. Във времето, в което най-важно е потребителското мнение, ние трябва да сме там, където е нашата аудитория и да търсим това мнение, да го модерираме и да си правим съответните изводи. Това не е страшно – това е правилно. И е изгодно в дългосрочен план.

Вече не е достатъчно просто да информирате. Необходимо е да предизвикате внимание, да накарате хората да говорят за вас, да имат някакво отношение към вас. Това отношение може да е негативно, може и да е позитивно, може и да е чисто и просто любопитстване, но вие трябва да знаете за него, за да можете да реагирате правилно.

В Ерата на вниманието другите създават, развиват и могат да унищожат вашата репутация в Интернет. Тяхното мнение, написано в социалните медии, е тяхно оръжие. То може да е насочено срещу вас, или да ви помага в битките с конкуренцията – това зависи от вашата реакция. Използвайте това оръжие, създайте своя “безплатна армия” от хора, пред които сте се доказали. Знам, това звучи толкова трудно, колкото да накараш правилният човек да се влюби в теб, но когато успееш – всички знаем колко хубав е този успех и колко дълго трае.

Ерата на вниманието събира двете страни на барикадата – хората, които търсят решение на проблеми и хората, които дават решение на проблеми. В това ново време за бизнеса, той трябва да се обърне към хората и да се ангажира с проблемите им, да дава решения, да отделя време и внимание. Това е пътят към успеха и макар да изглежда малко непознат и малко страшен, по-трудно е да се престрашим и да тръгнем по него, отколкото да го извървим.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Коментари (2)

 

  1. […] програми“ за онлайн и офлайн репутация, в които ще можем да градим своята „безплатна армия“ . Очаквам скоро фен страниците да са нещо коренно […]

  2. […] изнесох презентация за новата ера в Интернет – Ерата на вниманието . Докато преди търсихме в Интернет информация и […]

Оставете коментар