Одитиране на уеб сайтове (презентация)

Публикувано на May 13, 2010 от

(Това е презентацията на Маргарит Мисирджиев “Одитиране на уеб сайтове. Правилният път към превръщането на посетителите в клиенти”, изнесена на втората среща на Клуб “Спри и помисли!” във Варна на 09.05.2010 г. Вижте и видео запис от презентацията.)

Едно от важните неща с които се сблъскваме всеки ден са начините за по-лесното промотиране на уеб сайта ни и увеличаването на интерактивността му с потребители, както и повишаването на запитванията и продажбите идващи онлайн.

Тази презентация е отговорът на част от въпросите касаещи тази доста фина материя. Фина, защото когато говорим за потребители и посетители на даден уеб сайт, неминуемо трябва да отчетем факта, че навлизаме в сферата на комуникация с клиента и контрола над неговото изживяване онлайн. Важният въпрос тук е: кой е правилният път към превръщането на посетителите в клиенти?

Презентацията е разделена на две части – теоретична и практическа. Може би по-интересна за читателите ще е практическата, която започна от девети слайд с момента за форматиране и подредба на един уеб сайт и няколкото съвета дадени от презентатора:

  • смелото използване на кратки абзаци;
  • създаването на заглавия за всеки абзац, с цел по-лесното сканиране на текста;
  • увеличаване на междуредията, които правят текста по-лесен за четене;
  • прилагането на инлайн графични елементи, спомагащи за по-лесна ориентация към ключови моменти.

Следващият много важен етап от одитирането от чисто практическа гледна точка, се оказва ползваемостта. Без нея използването дори и на най-богатият на информация ресурс би било трудно и в дадени моменти почти невъзможно. Препоръките тук:

  • подредба на съдържанието в релевантни категории;
  • ясно разграничаване на различната информация, чрез цветове или граници;
  • добавяне на картинен и снимков материал към отделните информационни категории;
  • използване на големината на дисплея по най-правилен начин;
  • съобразяване с препоръките на проведените изследвания за потребителско поведение – важните неща горе.

Разгледайте цялата презентация, за да добиете по-ясна представа за темата.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Оставете коментар