Изкуството да презентираме – резюме и слайдове

Публикувано на June 15, 2010 от

(Това е презентацията на Емил Минев “Изкуството да презентираме – подготовка и дизайн на презентации”, изнесена на 23-тата среща на Клуб “Спри и помисли!” в София на 13.06.2010 г. Вижте и видео запис от презентацията.)

Изработването на една презентация изисква вдъхновение, творчество и малко умения. Същото може да кажем и за почти всяко друго изкуство. Дори, ако попитаме Wikipedia, какво означава “изкуство”, ще ни отговори: “Изкуство е процес или продукт от обмислена и преднамерена подредба на някакви елементи по начин, който да предизвика ефект върху сетивата и емоциите“.  А нима това не е една от целите на всяка презентация?!

Но в повечето случаи, когато споменем “презентация”, първата асоциация, която ни изниква в ума е PowerPoint.  Доста често виждаме слайдове, изготвени на PowerPoint (или друг софтуер за презентации), които са препълнени с текст и информация. Информация, която би могла да се прочете само до третия ред от аудиторията и то с въоръжено око. Тези слайдове, освен да напомнят съдържанието на лектора, нямат никакво въздействие. Дори обезсмислят  използването на мултимедиен прожектор и цялата хамалогия покрай неговото инсталиране. Нещо повече, те имат и отрицателен ефект върху цялостната презентация, защото аудиторията  не може да чете и слуша едновременно. А смисълът от правенето на презентация е предаване на определено послание към аудиторията, което да остане запомнено или да провокира към някакво действие.

Колкото и да се стремим да я направим “красива” – това не би помогнало на цялостния ефект и въздействие от презентацията. Добрият дизайн на една презентация не се състои просто в декорацията на слайдовете. Добрият дизайн се отличава с изключителна простота и семплост, като се стремим фокусът да остане върху посланието, което искаме да предадем, а не върху украсата. Всеки един слайд трябва да показва нещата, които говорим в момента.

Добрият дизайн на една презентация започва много преди сядането на компютър. По време на презентацията: “Изкуството да презентираме – подготовка и дизайн на презентации”, бяха отбелязани последователността, през която преминаваме, за да получим по-въздействаща презентация:

  • Чисто генериране на идеи
  • Групиране и категоризиране на информацията
  • Систематизиране на основната идея/послание, което искаме да предадем с предстоящата презентация
  • Отсяване на важните неща, които искаме да кажем
  • Построяване на последователността на нашето изказване
  • Визуализиране на основните идеи и послания (това може да стане и поетапно, като си направим работни скици – storyboard, преди да оформим нашата презентация на PowerPoint или друг софтуер)

По време на презентацията бяха дадени и насоки за визуалното оформление на самите слайдове, така че нашето послание да стане по-въздействащо, а основната информация да изпъкне. Тези насоки бяха представени под формата на едно правило: Златното сечение (или правило на третите) и четири принципа: Контраст, Подреденост, Баланс и Ритъм.

PowerPoint (или който и да е друг софтуер за визуализация ) е просто един, от многото инструменти, които бихме могли да използваме, за да представим нашата идея/послание. Не е задължително да го използваме за всяка презентация. Но стигнете ли до него, използвайте го за подсилване на вашето изказване, а не той да бъде самото изказване. Използвайте го, за да покажете на аудиторията това, за което говорите.  Не е нужно да бъдете професионален дизайнер, за да правите по-въздействащи презентации. Достатъчно е да се фокусирате върху посланието, което искате да предадете на аудиторията.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Коментари (2)

 

  1. nname says:

    тази презентация съм я гледал почти същата на английски, поне като крадеш си посочи автора

  2. Свилене, няма нищо откраднато! Като видиш видеото, когато го качим, ще разбереш откъде са заимствани и цитирани някои слайдове. Всички чужди автори са цитирани. Не бързай да обвиняваш – Емо не е човек, който би откраднал нещо от другиго.

Оставете коментар