Блог да ви е на помощ! (презентация)

Публикувано на June 1, 2010 от

(Това е презентацията на Тихомир Димитров “Блог да ви е на помощ!” или Как блоговете ни помагат да се развиваме като личности и професионалисти, изнесена на третата среща на Клуб “Спри и помисли!” във Варна на 09.05.2010 г. Вижте и видео запис от презентацията.)

Личният блог се създава лесно, освен това е напълно безплатно. Почти като регистрацията във Фейсбук, с единствената разлика, че имаш пълен контрол върху съдържанието, а спамът е сведен до минимум.

Базова компютърна грамотност и добро владеене на майчиния език са достатъчни в началото на 21 век, за да се сдобиеш със собствена медия. За разлика от другите медии, обаче, в блога няма редактори, с които трябва да се съобразяваш, нито пък цензура. Блоговете са знаме на свободното слово в истинския смисъл на думата.

Блоговете могат да носят приходи на своите притежатели. Съществуват различни варианти за това, но не бива да забравяме, че основна цел на блогването, все пак, е споделянето. Читателите ще посещават блога ви заради интересното съдържание в него и най-лесният начин да ги загубите е като комерсиализирате прекомерно своя блог.

Блоговете са източник на полезни/интересни контакти в личен и професионален план. Тук с пълна сила действа законът на привличането. Когато из(б)ложите себе си, своите интереси, страсти и предпочитания, вие създавате лесно достъпно и откриваемо за търсачките съдържание, което привлича сходни на вас хора. Ето защо, честността винаги е предимство!

Блогът гарантира разпознаваемост в океана от информация. Това е причината много компании да заложат на корпоративния блог като средство за изграждане на онлайн идентичност и репутация.

Бидейки собственик на „нова медия”, наречена „блог”, вие имате пълен контрол върху съдържанието, което публикувате в нея. Разбира се, трябва да сте готови да застанете зад публикациите с името / авторитета си и да бъдете готови да посрещнете критика, която невинаги е конструктивна / доброжелателна.

Пълният контрол върху съдържанието означава и пълна отговорност. Тук няма анонимност, следователно не е препоръчително да публикувате съдържание, което е в разрез със законодателството на страната.

Блоговете са чудесен инструмент за безплатна реклама и PR, могат да служат като творческа площадка, средство за споделяне и забавления.

В презентацията бяха разгледани социалните мрежи и блоговете, като алтернативи за споделяне. Поговорихме си малко за един успешен американски (Стив Павлина) и един успешен български (Петър Стойков) блогър. Видяхме стъпките, които правят блогването успешно. Открихме три важни елемента: 1) съдържание, 2) съдържание и 3) съдържание. Обсъдихме кои безплатни платформи дават повече свобода на своите потребители. Главните „заподозрени”, естествено, бяха blogger и wordpress.

Разгледахме блога като медия, като социална среда, като творческо ателие, като учител, лечител, рекламен инструмент и търговска площадка, видяхме блога като помощник в бита, кариерното развитие и дори – като „любовен посредник”.

Има десетки начини блог да ви е на помощ!

Използвайте ги разумно и преди всичко: за забавление.

Блог да ви е на помощ

Вижте още презентации от колекцията на Майк Рам.

Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Коментари (1)

 

  1. […] и помисли” на тема: „Блог да ви е на помощ” (слайдове: тук, видео: тук), където много простичко обясних каква е […]

Оставете коментар