Продажбата на стоки и услуги в Интернет – възможности и предизвикателства

Публикувано на December 13, 2010 от

Не винаги е правилно да инвестираме в някой неща, просто, защото са модерни. По време на криза е особено важно да влагаме парите си разумно и да бъдем проницателни – това, разбира се, на теория звучи много лесно, но хаотично развиващата се икономика усложнява значително общата картина за бизнеса.

В първия дискусионен панел на Клуб “Спри и помисли”, водещата Руми Илиева постави една актуална тема, в която, обаче, трябва да се инвестира много внимателно и разумно – темата за електронната търговия и електронните магазини. Бяха поканени собственици и разработчици на онлайн магазини и аукциони, които споделиха опит и предложиха работещи идеи, заедно с останалите членове на клуба.

Видео с част от дискусията може да гледате тук:

Руми Илиева е счетоводител и финансов консултант и има значителен опит в сферата на електронната търговия у нас. Тя акцентира над проблемите на онлайн търговията в България, на база опита и проучванията, които е направила. Проблемите, които бяха изтъкнати, са ниското доверие, все още слабо развитите потребителски навици в използване на интернет и е-покупките, както и, не на последно място – цената на доставките и електронните разплащания в България. Руми разгледа накратко трите типа онлайн платформи за електронна търговия – аукционен магазин, мегашоп и нишов онлайн магазин.

Аукционите са висока инвестиция, изискват специфични програмни разработки и доста персонал, затова не е удачно тяхното изграждане само за регионален пазар, като този у нас. Мегашоповете, които осъществяват подобни на консигнационните сделки, с други, по-малки нишови магазини, също изискват по-сериозен ресурс на средства, но той е значително по-малък от този за аукционните типове сайтове. Най-евтини за разработка и може би най-изгодни за българския предприемач са регионалните нишови е-магазини. Те са лесни за изработване и поддържане, а същевременно са сигурен източник на допълнителен доход – нещо ценно в условията на криза. Най-важното е да се намери правилната ниша и да се работи с търпение.

Според данните от проучването на “Гемиус” се оказва, че в България има предпоставки за нишова онлайн търговия, която може спокойно да се развива на регионално ниво, защото е изгодна и все още там липсва конкуренция. На база същите данни – България има потенциал – хората използват интернет за покупки все по-често, но системите за електронно разплащане, лошо организираните онлайн магазини и скъпите доставки са сериозна пречка.

Димитър Василев и Димитър Димитров от “VarnaSoft” споделиха необходимостта от предварителен бизнес план и ясни цели преди да се предприеме инвестиция в онлайн платформа за търговия. Те имат опит в разработката на международни онлайн аукциони и програмни модули за тях. Маргарит Мисирджиев от “Свежа Идея” коментира проблемите с виртуалните POS терминали и недоверието на клиентите. Той сподели своят опит като собственик на един от първите онлайн магазини във Варна. Иво Илиев сподели примери за рекламни кампании на магазини, които е провеждал в Интернет и какви грешки могат да бъдат допуснати. Тихомир Димитров разказа за опита си при онлайн разплащанията от чужбина и за наказанията при злоупотреби. Силвия Павлова, която работи в сферата на търговията и продажбите, коментира отношенията между продавача и купувача, както и как трябва да бъде представена една стока пред потенциалните й потребители. Прецедент е, че една значителната част от комуникацията между търговеца и клиента не протича онлайн, а по телефона. Това показва липсата на изградени навици и умения за онлайн общуването у нас, както и липсата на доверие към онлайн пазаруването.

Темата за онлайн пазара на продукти беше дискутирана на икономическо, инфраструктурно и имиджово ниво от членовете на Клуб “Спри и помисли”.

Предстои втора част от дискусионния панел, която ще засегне пазара на онлайн услуги, фрийлансинга и аутсорсинга. Дискусията ще се проведе на редовната среща на членовете на клуба във Варна, в началото на 2011г.

Коментари (2)

 

  1. […] Прогнозирам, че интернет търговията ще процъвтява с големи темпове тази година. Как иначе с тая криза и тея наеми? Откакто свят светува финансовите мотиви успяват да изместят всички други И дилемата в този случай е, че търговците имат желание да продават онлайн, но клиентите нямат достатъчно доверие и опит да купуват виртуално. И ето тук идва нашата роля на рекламисти и маркетолози – да учим хората в България да купуват в интернет. (Между другото в Клуб „Спри и Помисли!“ имаше един много интересен дебат по темата, част от който може да видите оттук) […]

  2. msss says:

    Има голямо бъдеще но трябва и голяма доза коректност.

Оставете коментар