Книга Vs. Е-Книга (видео)

Публикувано на November 26, 2010 от

Е-книгата има някои съществени предимства, като например: не тежи и не заема излишно място, издава се лесно, практически безплатно, разпространява се светкавично и дори може да носи приходи, но значи ли всичко това, че трябва да забравим за добрата стара хартиена книга? Отговорът на писателя Тихомир Димитров е: „Категорично НЕ!”.

Според него, технологиите не ограничават книгоиздаването като дейност, те правят книгите по-достъпни за крайния потребител и по-евтини, а възнагражденията на авторите – по-големи. В подкрепа на тези твърдения бяха разгледани някои технологични иновации в книгоиздаването, като например Espresso Book Machine и дейността на пионерите в принт-он-деманд търговията Lulu Publishing.

Авторът сподели, че от личен опит е стигнал до извода как предоставянето на свободен достъп до книгите му в интренет не ограничава аудиторията, дори напротив – увеличава я, което не пречи същите книги да се продават и на хартия. Чрез свободното споделяне на съдържание е-книгата стига до повече хора и така хартиеното й копие става по-атрактивен подарък и още по-ценна вещ за запалените колекционери на книги.

Изводът от всичко това: „Хората ще престанат да купуват книги, когато изчезне удовослтвието да притежаваш книга”. А това няма изглед да се случи скоро… Междувременно технологиите ще продължават да скъсяват дистанцията между автор и читател и ще правят литературата все по-достъпна за втория и все по-доходна за първия.

Вижте част от това, което сподели Тихомир Димитров по време на неговата презентация:

Вижте част от дискусията след презентацията:

» Разгледайте слайдовете на предходната презентация, която Тихомир Димитров изнесе във Варна – “Б(л)ог да ви е на помощ!”

» Вижте видео на презентацията “Б(л)ог да ви е на помощ!”

Коментари (2)

 

  1. […] Mожете да гледате видео запис от презентацията на клубния сайт. […]

  2. […] мислене – вярата, че всичко е безплатно? П: Споделям мнението на Тихомир Димитров (малко по-надолу от началото два видео материала). И […]

Оставете коментар