Няма да участвам! Corporate Trade: Система за търговия и финансиране

Публикувано на December 15, 2009 от

Предлагаме ви презентацията на Виталий Зарейчук Corporate Trade: Система за търговия и финансиране, изнесена на 13-та среща на Клуб “Спри и помисли!” на 13.12.2009 г. В края на представянето можете да видите видео запис и слайдовете от тази презентация.

Няма да участвам!

Когато попитали Сам Уолтън, един от основателите на Wall-Mart, какво мисли за кризата, той отговорил:

Мислих, мислих и реших, че няма да участвам.

А какъв е вашият отговор?

Това, което се случва в икономиките на държавите по света, може много да се обсъжда от различни гледни точки. Едно е ясно – потокът от пари, който «заливаше» и нашата страна години наред, създавайки впечатление за растеж на икономиката и съответно благосъстоянието ни, вече го няма. Казано простичко: вашите клиенти, с които сте правили бизнес преди, сега са в затруднено положение. А това се отразява и върху вашият бизнес.

В тази ситуация изборът наистина не е голям: или участвате в кризата; или се нагаждате към променените условия и не участвате в нея.

Но как да продължите да правите бизнес, когато парите все не достигат?

Горният въпрос не е реторичен… Той си има отговор, но преди да бъде даден, нека видим какво са «парите» всъщност? Първото нещо, за което бихте се сетили може би е нещо от сорта на «Банкнотите и разменните монети, които са законно платежно средство…» и така нататък, описваща познатите ни пари – българският лев, щатският долар, евро и други.

По темата «Кога точно е извършена голямата Подмяна?» с която ни се втълпи, че само парите са такова «законно платежно средство» може да се напише солиден научен труд. Накратко обаче може да се каже, че същността на тази подмяна е трайното насаждане на убеждение за парите като за единствено «законно платежно средство».

С появата на паричните единици възниква и проблемът с налагането им от страна на държавата. И днес законите не пропускат да наблегнат, че «Банкнотите, издавани от банката, са законно платежно средство и задължително (безусловно) се приемат за плащания в пълната им номинална стойност без ограничения.» С този и подобни текстове се налагат редица ограничения, едно от които е да не подлагаме под въпрос държавността.

С никой от съществуващите закони по света обаче не се забранява размяната на стоки и услуги да се извършва без участието на пари. Ето го и отговора на въпроса – парите не са задължителни в бизнеса и търговията!

В презентацията Corporate Trade (bartering) е представен модел за търговия и финансиране. За разлика от известните ви начини за, общо казано, правене на бизнес, този модел не се основава върху парите като средство за търговия.

Бързам да подчертая, че не става дума за бартерната търговия. Corporate Trade моделът, макар и да произлиза от тази първична форма на търговски взаимоотношения, е освободен от редица неудобства на бартера като тромавост и други. Нещо повече – притежавайки същата гъвкавост, каквато е присъща на паричните системи, този модел не съдържа в себе си негативните им черти, като лихварството например.

Презентацията описва BizExchange – условно име на мрежа за междуфирмена търговия (B2B). Фирмите-членки на BizExchange свободно търгуват и правят бизнес помежду си, като използват условната валута на мрежата – BIZ (биз).

Да не ви смущава думата «валута». В случая тя се използва в първоначалния й смисъл. «Valutus» – от латински, «нещото, което притежава ценност». От тази «валута» всеки притежава предостатъчно. Вашите професионални умения и знания, както и активите на фирмата ви – това е валутата, която е свободно конвертируема в рамките на мрежата BizExchange.

Макар все още да е само един проект, BizExchange съвсем скоро може да даде шанс и на Вас да не участвате в кризата.

Виталий Зарейчук

Виталий Зарейчук – Бартеринг (Corporate Trade) – видео

Corporate Trade – слайдове

Вижте още презентации от колекцията на Майк Рам.

Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Оставете коментар