За дигиталните книги и електронния бизнес – ноемврийска среща на Клуба във Варна

Публикувано на November 26, 2010 от

Поредната среща на клуб „Спри и помисли” във Варна вече е факт. Този път – в Best Western Парк Хотел, от 16:30 ч., в неделя (7-ми ноември). За пореден път имаше нови лица, но местата се оказаха точно толкова, колкото ни трябваха и правостоящи, за щастие, липсваха.

Започна да се утвърждава практиката всеки да представя себе си в началото на срещата, а новодошлите да се запознават с дейностите, целите и идеите на клуба. Това помага на всички да се ориентират по-лесно в обстановката, а най-важното е, че „Спри и помисли” успешно се превръща в притегателен център за хора, реализирали себе си в различни области на бизнеса, изкуството и комуникациите, които нямат нищо против да споделят безценния си опит на живо с присъстващите.

В наши дни е модерно да се говори за social networking и, когато той се случва извън социалните мрежи, самият термин придобива някакъв смисъл. Да не говорим, че „Столично тъмо” в добра компания винаги е за предпочитане пред виртуалната фейсбук бира. Клубът все още е млад и по Възрожденски се самоорганизира, но мисля, че имаме всички шансове да създадем среда за активните, млади, мислещи и търсещи хора във Варна.

Срещата от 7-ми ноември загатва това. В първата презентация писателят Тихомир Димитров сподели своите виждания и опит при издаването на електронни книги у нас. Темата беше “Книга срещу Е-книга“. Защо да избираме, като можем да имаме и двете?” Получи се интересна дискусия за бъдещето в книгоиздаването, за принт-он-деманд технологиите, за спецификите в разпространението и маркетирането на електронни книги у нас, за нагласите на потребителите и за липсата на перспектива  книгата като хартиено тяло да изчезне скоро – така, както не изчезнаха радиото, телевизията, вестниците и хартията в офисите, след появата на интернет. Дори напротив – увеличиха се.

Видеа от презентацията на Тихомир Димитров и дискусията с него след това може да видите оттук.

Разговорите бяха толкова интересни и оживени, че по естествен път преляха към втората тема, без обичайната пауза между двете. Румяна Илиева постави за разглеждане дискусионния панел: “Продажбата на стоки и услуги в Интернет – възможности и предизвикателства, като сподели ценен личен опит в работата си с електронни магазини. Обсъдихме различните форми на плащания, нагласите на потребителите и проблемите пред е-търговията в България. Отвори се широка тема, в която всеки допринесе с практически наблюдения по въпроса. Накрая единодушно стигнахме до извода, че дискусията трябва да продължи, но с повече внимание върху е-търговията с услуги следващия път.

Събирането започна и свърши с изкуство – имахме удоволствието да гледаме трейлър от филма на режисьора и сценарист Ники Стоянов, със закачливото заглавие: „East Meets Barry West”. Обещаващата лента вече е участвала в няколко фестивала и самият Ники Стоянов не без основание се гордее, че качествено кино у нас започна да се прави и на Изток, а не както сме свикнали досега – всички филми задължително да пристигат от „Западния бряг”.

Срещата продължи в новата пицария „Селена” в кв „Левски”, където правят най-добрата лазаня, имат наливно „Столично тъмно” и обслужването е съвсем на ниво. Общо взето, нищо повече не може да се иска от една добра пицария, освен качествената компания, разБира се, която също беше факт.  🙂


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Оставете коментар