Камъчето на благодарността – слайдове

Публикувано на January 25, 2010 от

(Това е презентацията на Майк Рам “Камъчето на благодарността”, изнесена на 14-та среща на Клуб “Спри и помисли!” на 24.01.2010 г.)

Всеки от нас е чувал за силата на положителното мислене, но малцина може би знаят и за неговата слабост. А тя е неговата неустойчивост. В момента, в който едно начинание, в което сме вложили много положителна мисъл и надежда, се провали, нерядко изпадаме в депресия и отчаяние, които водят до засилване на негативизма и в крайна сметка до чувство на нещастие.

Как можем да преборим това? Как можем да засилим вярата си в положителния изход на нашите дела и да не се поддаваме на отчаянието? Един успешен подход е създаването на ритуали, които спазваме даже и когато нямаме желание, но така чрез механиката на действието успяваме да преодолеем страха, неверието и тъгата.

Ритуалът на камъчето на благодарността е чудесен пример за това. Измислен е от Lee Brower – обучител и мотиватор, и един от участниците във филма “Тайната”.

Механизмът на ритуала е много прост: носите си едно малко камъче в джоба и всяка сутрин, когато се обличате, за да излезете на работа, както и всяка вечер, когато се прибирате у дома, го докосвате и изказвате благодарност за нещо, което ви се е случило през деня.

Вижте разказа на Лий Брауър за това как е започнал да носи камъчето на благодарността и какъв ефект е оказало върху него и неговите приятели.

За какво да благодарим ли? Има хиляди неща, за които можем да бъдем благодарни в живота си – вижте някои примери в презентацията по-долу. На кого да благодарим? Няма значение. Не е нужно да отправяме благодарността към конкретен обект. Можем да благодарим на Живота, на Съдбата, на Бог (ако сме религиозни) или просто така. Важното е, че създаваме настроение за благодарност, което поражда чувството за щастие. А това, от своя страна, наистина привлича все повече хубави неща в живота ви. Както казват във филма:

“ Няма да получиш това, което искаш, ако не си благодарен за това, което имаш”

“ Законът на привличането работи, независимо дали вярвате в него или не”

Трябва да призная, че самият аз бях изненадан от ефекта на камъчето почти веднага, след като започнах да го нося – обадиха ми се няколко клиенти и колеги с различни оферти за бизнес, които успяхме да реализираме в следващите месеци. Разбира се, не всичко завърши успешно, но по-важното беше, че получих страхотен подарък от Съдбата точно тогава, когато имах остра нужда и вярвам, че именно спазването на този малък ритуал и изграждането на положителна духовна нагласа изиграха немалка роля за случването на тези събития.

Затова и моето верую днес е такова:

Съдбата дава толкова, колкото ти е нужно, тогава, когато ти е нужно. Трябва само да вярваш и да бъдеш благодарен.

Вижте слайдовете от презентацията по-долу, а видео записа – тук.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Оставете коментар