Осигуряване на щастливи старини и благотворителност като бизнес. 16-та среща на Клуб “Спри и помисли!”

Публикувано на February 22, 2010 от

16-та среща на Клуб “Спри и помисли!” се проведе на 21.02.2010 и беше изключително позитивна и зареждаща. Щастлив съм, че успяхме да създадем едно приятно и позитивно настроение, да провокираме участниците в срещата към креативно мислене и да запазим доброто си настроение и положителната си нагласа до края на вечерта.

Срещата откри Мая Михайлова, която се престраши за първи път да бъде конферансие вместо мен и да обобщи напредъка, който сме постигнали за последните няколко седмици, както и да припомни актуалните задачи, стоящи пред Клуба за решаване. Тя представи и двамата лектори и беше двигателя на вечерта. Радвам се, че се вече има някой, който да ме отменя в част от задачите. Ще се радвам с времето тези хора да стават все повече, защото Клубът е за всички нас и ако искаме да ни бъде интересно и полезно в него, трябва всеки да даде по нещо от себе си.

Тук задължително искам да благодаря на Ива Рангелова и Ники Димитров, които се включиха в екипа за обработка на видео материалите и благодарение на тях имаме доста нови попълнения в колекцията с видео записи от клубни презентации.

Срещата започна с презентацията на Дянко ДяновКачеството на живот след пенсиониране като франчайз“, в която авторът постави въпросите:

  • Можем ли да удължим активната възраст?
  • Да правим хората по-щастливи и свободни?
  • Да разрешим световен проблем?
  • И как да печелим като помагаме?

и им даде отговор, представяйки своя проект за комфортни селища за хора от третата възраст, където да им бъдат осигурени не само всички нужни социални и медицински грижи, но и да им бъде предоставена възможност да продължат да живеят пълноценен живот, а не на ръба на оцеляването. Този проект според Дянко е не само възможен, но може да бъде и икономически изгоден както за потенциалните инвеститори, така и за държавата.

Втората презентация беше моя и се наричаше “Племето на френските хайлази”. В нея аз представих историята на една благотворителна организация във Франция, наречена “Ресторанти на сърцето” (Restaurants du Cœur) и нейната издънка – групата на френските поп-звезди Les Enfoirés, чието име може да се преведе като “Мърльовците”, “Некадърниците” или “Хайманите”.

Интересното е, че тази група се състои от над 40 изпълнителя, които са популярни изпълнители не само във Франция, а и по света, и които участват в серия концерти без да вземат пари, дарявайки всички приходи на фондацията на ресторантите.

Въпросът беше: Как са успели да го постигнат? Как са убедили толкова много хора да се включат в тази инициатива и да го повтарят всяка година, вече почти 25 години?

Моят отговор ще видите скоро в публикацията на самата презентация.

Другият въпрос, с който исках да провокирам публиката – дали можем да съберем Лили Иванова и Милко Калайджиев на една сцена – май засега остава без отговор. Войната между привържениците на различните стилове все още няма шанс да приключи. Все пак се надявам, че един ден може и да доживеем това. 🙂


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Оставете коментар