Какво можем да дарим, докато играем и как можем да направим мебели от книги? – 24-та среща на Клуба в София

Публикувано на June 28, 2010 от

Тази, 24-та среща на Клуб “Спри и помисли” в София, беше по-различна от останалите. Ние, като хора уважаващи традициите и собствените си правила, решихме да ги разнообразим с един по-различен подход за провеждане на срещите на Клуба като приехме предизвикателството на Дени, Ани и Руми от Дарплей да поиграем с тях.

На какво точно играхме – подарихме на хората около нас в Клуба 3 пъти по 3 минути време, в които всеки можеше да говори свободно по различни въпроси, според регламента на Darplay,  които трите момичета ни бяха подготвили с много внимание и старание. Какво всъщност сме си подарили, можете да разберете от нашите отговори на последния въпрос „Как се чувствам след играта?”. Ще цитирам само някои от тях:

 • Много добре. Спокойна и усмихната. Мисля, че това ще помогне на презентационните ми умения. Говорих свободно пред непознати хора. Беше много приятно.
 • Оживен, заинтересуван, по-уверен в общуването с непознати.
 • По-усмихнат, по-хармоничен и интересното е, че когато отговарях на въпросите осъзнах и си отговорих на самия себе си на нещата, които още не бях осъзнал.
 • Чувствам се супер, заредена с енергия. Доста се забавлявах. Получих друга гледна точка върху въпрос, който ме вълнува. Харесва ми, че за 3 минути може да говориш всичко без да те прекъсват. Благодаря ви.

Ако искате да разберете как бихте се чувствали вие, просто се свържете с Дени, Ани и Руми и те ще ви съдействат.

Второто предизвикателство „Как да направим мебели от книги” беше вдъхновено от презентацията на Майк Рам пред Клуба „Какво да правим с книгите, които ни затрупват?”. С решението му се беше заел Дянко Дянов. Той ни беше подготвил уъркшоп по темата, който започна с много интересно и оспорвано състезание между Събина и Искрен. Те трябваше за 5 минути да направят мебел от книги и подръчни материали, които Дянко беше донесъл на срещата. Трябва да призная, че наборът от материали беше доста интересен: освен книги, включваше няколко дъски, стреч фолио, фенерче, меки водопроводни връзки, ароматни пръчици и други подобни. И двамата състезатели се справиха отлично като представиха различни гледни точки – Събина наблегна на практичното и функционално изпълнение и изпревари само с един глас артистичното сюрреалистично изпълнение на Искрен. И двамата бяха аплодирани от всички присъстващи и получиха наградите си: авторски книги от Дянко.

Събина сподели своите впечатления от участието си в експеримента с мебелите от книги и от играта “Дарплей, в която тя се падна в една група с Пепи – 10-годишния син на Пламен и Глория, – озаглавени “Да поговориш с десетгодишен“.

След оспорваната борба за креативно мислене и две предложения за мебели от книги, Дянко ни представи своите идеи и демонстрира пред нас още няколко интересни решения за уплътняване на неизползваните досега места в домовете ни от евтини и лесни за изпълнение и модифициране мебели от книги. Това бяха само част от предложенията, в изграждането на които участваха книги: стол, стелаж, цветарник или поставка, маса, писалище. За любителите на книгите искам да отбележа, че при всичките демонстрации и идеи за използване на книгите в мебелопроизводството не пострада нито една книга, а конструкцията на всички мебели беше такава, че предлага възможност за изваждане на книга, когато тя ни потрябва.

Както цялата среща, така и краят й беше различен. Дянко завърши шоуто с куплет от стихотворението „Двойка” от Томас Транстрьомер, а след това пренесохме разговорите в пицария „Кали”.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Коментари (5)

 

 1. Мая says:

  Тази среща беше уникална и с това, че имахме собствен рекорд за най-млад участник в Клуба. 10-годишния Пепи се включи активно в срещата и не изглеждаше да му е скучно, даже напротив. Като гледам отзивите на “големите” (в блога на Събина), които са играли с него и на тях им е било интересно. Радвам се, че спечелихме и детска аудитория, винаги има какво да научим от децата, стига да им позволим да ни научат на нещо и да не се държим винаги поучително с тях.

 2. Martin says:

  O, много интересни неща се случват тук! Ще трябва и аз да се включа!

 3. Ха, на втория цитат съм горд автор ;))) Не, че се хваля, но е самата истина, а думите ми са истински 🙂 Благодаря ви, приятели!!!

  До нови срещи:

  Ачо

 4. Марти, хайде де! Откога те каним! 🙂

 5. Anonymous says:

  Мартине, несериозен си 😉 откога чакам да видя твоя презентация в "Спри и Помисли". Айде не се притеснявай 😉 той Майк не бие… много :))))

Оставете коментар