Що е проект и какво да правим с ненужните книги? Първа среща на Клуба във Варна – 26.03.2010

Публикувано на March 27, 2010 от


След дълга подготовка и доста сложно планиране, първата среща на Клуб “Спри и помисли!” във Варна е вече факт! Тя се проведе в хотел “Импала”, където преди това аз и моите колеги проведохме двудневно обучение на потребителите на софтуерния продукт CadIS. Хотелът не само ни подслони, но и ни предостави перфектна зала за провеждане както на обучението, така и на срещата на Клуба.

На срещата, освен мен и моите колеги Бисер Балчев и Христо Станков, присъстваха: Иван Иванов, Маргарит Мисирджиев, Силвия Павлова, Валентина Талигарова, Димитър Иванов, Иво Илиев, Назифе Исмаилова, Христо Христов и Тодор Христов.

Аз представих две презентации, които вече бях изнасял в София, но които сметнах, че ще представляват интерес за варненските колеги. Първата презентация беше Що е проект и защо трябва да ни пука? (видео). Тя бе посрещната с интерес, главно заради това, че сред нас имаше хора, занимаващи се активно с проекти, и предизвика продължителна дискусия, главно върху разликите между проект и договор, между работа и документация, както и върху и трудното разбиране на уникалност на работата и на крайния резултат от нея.

Втората презентация целеше да предизвика брейнсторминг и да подтикне участниците към генериране на различни идеи за решаване на поставения проблем. Тя беше озаглавена “Какво да правим с книгите, които ни затрупват?” и постигна напълно своята цел – участниците приеха проблема и предложиха няколко наистина интересни идеи, като това да се създадат по-тесни връзки с читалищата или дори да се създаде собствено читалище, в което да се събират книги за библиотеката, но да се пазят по-отговорно и да се разпространяват по-широко. Друга идея беше изнасянето на книгите в някой малък провинциален град или село, където може много по-лесно да се създаде читалня или библиотека, където разстоянията не са проблем за хората и където цените на наемите са значително по-ниски.

По традиция срещата завърши с посещение на близко заведение – една по-малка група участници отидохме в ресторант “La Pastaria”, където научихме малко повече едни за други, обсъдихме световното положение и си обещахме, че тази среща няма да е единствена и че във Варна може да се положат основите на първия регионален Клуб “Спри и помисли!”. Искрено се надявам да стане така.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Коментари (6)

 

  1. Искрено се надявам тази среща няма да е единствена и че във Варна може да се положат основите на първия регионален Клуб “Спри и помисли!”.

    Надявам се следващия път да присъствам и аз.

  2. Ето и коментара на Маргарит Мисирджиев за срещата в неговия блог.

  3. И аз така се надявам 🙂

  4. Anonymous says:

    Видях го

  5. […] в официалния сайт на „Спри и помисли“: Що е проект и какво да правим с ненужните книги? Първа с… Сподели тази […]

  6. […] среща на клуб “Спри и помисли”, проведена преди месец? И защо ви казвам за това чак […]

Оставете коментар