NING – мрежите в нас и ние в мрежите (презентация)

Публикувано на April 13, 2010 от

(Това е презентацията на Мариана Евлогиева “NING – мрежите в нас и ние в мрежите”, изнесена на 19-та среща на Клуб “Спри и помисли!” на 11.04.2010 г.)

Презентация поставя няколко въпроса:

  • Кое е общото между миските, шопите и Васил Левски?
  • Дали мирът е равен на свобода в ning.com – платформата за изграждане на собствени мрежи?
  • Защо да изберем точно NING?

Името NING означава “мир”. Но платформата предлага и изключителна свобода на действие (или бездействие), затова е подходяща за всякакви типове хора и групи.

Кои са трите основни причини, поради които ще се влюбите в NING?

  1. Удобства за членовете
  2. Възможности за администраторите
  3. Ползи за общостта (клуба)

Ако искате да членувате в мрежа от NING:

Не е необходимо да правите нищо, освен да се регистрирате с имейл адрес и парола, а след това да отговорите на няколко въпроса, които ще оформят вашия потребителски профил.

Не сте длъжни да правите нищо повече. Да, не сте длъжни, но имате възможност! Например: да оформите личната си страница с изглед и функции по свой вкус; да настроите съобщенията така, че да не ви затрупват с информация, но и да не изпуснете нищо важно; да се включите в определени групи и събития или да създадете свои; да качите собствена информация (вкл. видео директно от мобилния телефон, RSS-емисии от вашия блог) и т.н.

Ако администрирате мрежа в NING:

Можете като шопите да копате или да не копате. С готов хостинг и платформа, която ви води стъпка по стъпка и има задоволителни базови настройки, ще си спестите време и труд – особено ако нямате кой знае какви технически способности или по друга причина не ви се занимава с това.

Но ако не ви липсва желание или помощници (администраторите може да са няколко!) сигурно ще искате да индивидуализирате вашата мрежа така, че да отговаря най-пълно на стила и потребности на вашата общност. Това става лесно с многобройните безплатни и платени приложения.

А какви са ползи за общността (клуба)?

Времето, което ще загубите, за да разучите и използвате пълната функционалност на системата, е несравнимо с огромните ползи, които можете да имате!

На първо място, получавате една удобна, функционална и търпяща развитие платформа за комуникация и сътрудничество между членовете.

Второ, чрез различни приложения (например RSS) можете да интегрирате мрежата със сайтове или мрежи – например с официалния сайт на вашата общност, със Фейсбук и др.

И трето, понеже това е вашата собствена мрежа, можете да я направите точно толкова отворена или затворена, колкото пожелаете. Вие решавате какво съдържание искате да популяризирате, като го направите видимо за гостите, и кои функции да останат достъпни само за членовете.

Какви са алтернативите?

Разбира се, част от възможностите на NING се предлагат и от големите социални мрежи като Facebook и групите в Google или Yahoo. Но те са създадени за други цели, докато собствената мрежа може да се оптимизира така, че да служи перфектно точно на вас.

Освен гъвкава функционалност и индивидуалност, NING се отличава и с езикови си опции. Можете да изберете какъвто поискате работен език; можете да редактирате съобщенията, ако имате забележки към тях; а можете и да добавите език, който все още не е наличен или дори да си измислите и използвате ваш таен език.

Добра алтернатива би било използването на платформа и собствен хостинг, която гарантира абсолютната автономност на вашата мрежа. Но това изисква доста пари и време или и двете, докато NING предлага безплатен хостинг и безплатна платформа с възможност за добавяне на функции на приемливи цени.

Как работи NING – няколко практически съвета

Почти половината от презентацията е посветена на практически детайли. От графиките и шорткътите (слайдове 19-38) можете да се ориентирате каква е структурата на NING, как да се регистрирате и какви възможности ще имате като член.

Може би смятате, че има нужда от допълнителни разяснения към слайдовете? Пишете ни и ще се постараем да направим подробни инструкции, а защо не и електронна книга?!

Ако имате някакви конкретни въпроси или ако се нуждаете от съдействие, можете да се обръщате към Мариана, Виталий или някой от другите администратори.

И не забравяйте да посетите мрежата на Клуб “Спри и помисли!”


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Коментари (2)

 

  1. Мая says:

    Отново изгледах презентацията на Мариана и се възхитих за пореден път на свежия й начин да представя нещата. Така добре съчетава полезната информация с чувство за хумор, че не може да не се вдъхновиш да я последваш. Благодаря ти, Мариана! Очаквам и други твои презентации с нетърпение.

Оставете коментар