Клуб “Спри и помисли!” гостува на Клуб “Неделна разходка”. 25-та среща на софийския клуб на Витоша (18.07.2010)

Публикувано на July 20, 2010 от

Отдавна планирахме да направим нещо по-нестандартно и ето че една неделя това се случи. Идеята на Божидар Костов да организира неделни разходки до близки дестинации с леки туристически маршрути, се оказа перфектна за хората, водещи уседнал живот в столицата и една голяма част от членовете на Клуб “Спри и помисли” се оказаха последователи и на неделните разходки. Съвсем естествено беше да решим да проведем 25-тата среща на Клуба някъде на открито. Оказа се, че на датата, в която бяхме готови да го направим, разходката беше в посока Боянския водопад на Витоша.

Планът беше да се съберем сутринта, да направим изкачването до водопада, да си починем и на връщане да намерим някоя полянка, където да си проведем сбирката. Е, този план претърпя промени, но в крайна сметка успяхме да изпълним всички поставени задачи, макар и не по начина, по който ги бяхме замислили.

За слабо подготвени туристи като нас, се оказа, че дори и този не много тежък преход, ни затрудни. Изкачването ни забави доста, а на слизане се разделихме на две групи, които се събраха чак в селото в един ресторант 🙂 Разходката из планината ни отне доста време и изсмука голяма част от силите ни, така че зареждането с енергия в кръчмата беше нужно. Това малко уби ентусиазма за провеждане на презентациите, но все пак успяхме не само да изслушаме онова, което искаха да ни кажат лекторите, но и да направим лека дискусия по всяка една от темите.

Божидар Костов започна пръв с темата за финансовата свобода, като той на практика не представи презентация, а просто поставяше въпроси към участниците, което веднага разпали дискусията. Оказа се, че доста хора се вълнуват от тази тема и въпросът за финансовата свобода и пасивните доходи бързо се превърна в разпален спор, който включваше и много примери от личния опит на участниците.

Майк Рам пък разказ своята версия на приказката за политическата гора – алегория на днешното ни общество, – в която живеят овчари, овце и вълци в сложни антагонистични отношения и сподели нежеланието си да участва в нито една от тези роли. Дискусията се завъртя около въпроса: има ли други животни в тази приказка, които играят някаква положителна роля и които могат да ни послужат за пример и модел за следване в нашия живот?

Точно в края на срещата заваля проливен дъжд, който ни прогони към дома, но пък останахме доволни от приятната разходка и чудесните разговори сред чистия въздух в планината. Още снимки от разходката в планината можете да видите от албума във Фейсбук.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Оставете коментар