31-ва среща на Клуба в София – цветовете на гласа, Дуоника и Чаткалина, Cosplay

Публикувано на May 2, 2012 от

След дълга пауза на почивка и размисъл, успяхме да възобновим срещите на Клуб “Спри и помисли!” в София и този път 31-вата среща, която се състоя на 29.04.2012 г. беше не само богата на информация – имахме трима презентатори, – но и беше много интересна за всички участници.

Най-напред Димитрина Йорданова представи FourVoiceColors® – метод за дешифриране и анализ на вокалните емоции. Методът е създаден от Чиро Импарато – италиански актьор с повече от 20г. опит в дублирането на филми. Обединявайки изследванията си върху гласа с психологията, през 2005г. Импарато създава създава метода за четирите цвята на гласа, благодарение на който можем да постигнем по-ефективна употреба на гласа си и по-добри комуникативни умения както в професионални ситуации като преговори, продажби, говорене пред публика, така и в личния си живот – при отношенията с партньора, с децата, с приятелите и познатите.

Лекторът Димитрина Йорданова е доктор по психология и е изключителен представител на метода за България. По време на презентацията си, тя не само представи различните цветове на гласа и тяхното въздействие, но и показа, че връзката между емоциите и гласа е двупосочна и така както по гласа на говорещия можем да разгадаем неговото скрито послание, така с нашия глас можем да въздействаме върху емоциите на другите.

Следващата презентация беше посветена на българските системи Дуоника и Чаткалина като средство за партньорство, сътрудничество и приятелство. Дуоника е система от упражнения, които могат да ни помогнат да постигнем личностна трансформация по лек и приятен начин с партньор. Това е нещо като динамична йога, лек фитнес по двойки, ритуал за събуждане духа на сътрудничеството. Като занимателна игра, в която тренираме мускулите си, гъвкавостта, центъра за равновесие, координацията на движенията.

Чаткалина представлява танцова технология или мирното изкуство на равнопоставеното партньорство, което се постига чрез координирани движения и танцуване. Целта е да се срещат дланите на партньорите в разнообразна последователност от траектории и движения, голяма част от които са взаимствани от бойните изкуства. Техниката позволява след като се овладеят основните позиции, заедно с нашия партньор да творим собствени танцови композиции.

Двете системи бяха представени от техния създател Димитър Кръстев и бяхме свидетели на няколко нагледни демонстрации и упражнения. Те толкова много ни заплениха, че се наложи да излезем извън залата, за да могат трениращите да се разгърнат съвсем свободно. Тези системи наистина създават позитивна нагласа у трениращите и доставят голямо удоволствие.

Последната презентация беше доста екзотична. Божидар Костов ни разказа какво е Косплей, кой се занимава с него и как се практикува това хоби по света и у нас. Cosplay идва от думите costume и play, т.е. игра с костюми. Хората, които се отдават на това занимание се стараят да наподобяват любими герои от филми или комикси, както по отношение на външния вид – костюми и аксесоари, така и по отношение на поведението – говор и движения. Естествено, тази мания идва от Япония, но в момента много младежи по целия свят й се отдават. В България също има такова движение, което дори провежда свои първенства.

Срещата премина в много позитивен тон и всички участници бяхме щастливи, че отново се събираме и че имахме уникалната възможност да се запознаем отблизо с тези интересни теми от хора, които ги познават съвсем отблизо. Надявам се, че ще успеем да запазим добрата традиция и срещите на Клуба ще продължат и занапред.


Ако се интересувате от дейността на Клуб “Спри и помисли!” и искате да получавате актуална информация и материали от нея, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, се абонирайте за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.


Коментари (2)

 

  1. Опитах се да намеря видео с демонстрация на въпросните 4 цвята на гласа, защото ми стана интерено какво точно представляват, но не успях. Моят глас понякога звучи доста странно, било то от притеснение или някакво физическо неразположение и ми е интересно дали има някакво упражнение на гласа за справяне с проблема.

  2. Иван says:

    Дискът към книгата е много добър. Купи си я и няма да сбъркаш.
    Основният съвет в нея е да записваме и преслушваме гласа си на диктофон. Дори само това да правиш ще подобриш гласа си.

Оставете коментар